Povodom pedesetogodišnjice održavanja festivala Vudstok (Woodstock) - najznačajnijeg i najmasovnijeg događaja kojeg je ikad iznedrio hipi pokret, u Vršcu je prošle godine održana šestodnevna manifestacija pod nazivom Vršstok. Tek nedavno je zbog poznatih razloga (korona i ograničenja koja su nastala zahvaljujući njoj) upriličeno prikazivanje filma o ovom vršačkom svojevrsnom hepeningu.

Iako je od malih nogu radio kao čoban na livadama svog rodnog kraja i kasnije na mnogim građevinama u svetu, Vrščanin Ljubomir Petronijević je svoje slobodno vreme provodio sa knjigom u ruci. Smatraju ga za jednog od najboljih poznavalaca istorije antičke Grčke. Ali i istorije i antičkih legendi uopšte.

Izložba pod nazivom “U apoteci kod ugarskog kralja Svetog Stefana”, otvorena je u Kolegijum Hungarikumu (Gračanička 14, Beograd). Na izložbi je predstavljen restaurisan nameštaj iz istoimene apoteke iz Vršca, otvorene 1885. godine. Izložba je rezultat međunarodne saradnje Ambasade Mađarske i Farmaceutskog fakulteta, u sklopu obeležavanja jubileja 80 godine studija farmacije u Srbiji.

U petak uveče u Katoličkoj crkvi Svetog Gerarda u Vršcu je održan humanitarni koncert mađarskog violinskog virtuoza Zoltana Mage. Dugotrajnim aplauzima nagrađen je od Vrščana Zoltan Maga, kao zahvalnost za nezaboravno umetničko veče.

Gradsko kulturno umetničko društvo "Laza Nančić" odlučilo je da ovu godinu jubileja obeleži mnogobrojnim nastupima kako u našoj zemlji tako i na nekim od izabranih festivala u inostranstvu odakle za Vrščane kontinuirano stižu pozivnice.

Vršac će zahvaljujući entuzijazmu nekolicine ljudi, biti jedan od retkih gradova u svetu u kojem će se obeležiti pola veka od održavanja čuvenog Festivala muzike i ljubavi, protiv vijetnamskog rata - Vudstoka (od 15.do 18. avgusta 1969).