Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), na svom sajtu cins.rs, objavio je bazu podataka o troškovima narodnih poslanika od 2016. do 2019. godine,
Podsećamo da su pretposlednji izbori za poslanike u Skupštini Srbije bili aprila 2016. godine. Za portal smo izdvojili troškove vršačkih poslanika.

CINS

Za naknade za dolazak poslanika do Narodne skupštine sopstvenim kolima, za iznajmljivanje stanova u Beogradu, smeštaj i put u inostranstvo i zemlji, je od 2016. do 2020. godine izdvojeno 402 miliona dinara. CINS otkriva da nema kontrole nad time kako poslanici koriste novac za gorivo i smeštaj, što otvara mogućnost za malverzacije. Bivši poslanici i stručnjaci smatraju da bi rešenje bilo formiranje posebnog tela koje bi kontrolisalo poslanike.

Pored plata i dodatka na platu, poslanici oduvek imaju pravo i na određene beneficije. Pre 14 godina Narodna skupština je usvojila novi set pravila kako bi uštedela novac koji građani odvajaju za ove povlastice, ali i smanjila manipulacije i zloupotrebe.

Međutim, analiza Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pokazuje da niko ne kontroliše da li poslanici zaista žive u stanovima za čiji najam su dobili novac, da li su pare za gorivo potrošili da dođu svojim kolima na sednice, što otvara put zloupotrebama.

Za početak skupštinski Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja propisuje proceduru kojom poslanici ostvaruju ove beneficije, kao i visinu nadoknade. Tako poslanici sa lokala potpisuju jedan dokument na početku mandata, nakon čega automatski godinama dobijaju naknadu za gorivo za dolazak na sednice privatnim automobilom. Ukoliko umesto putovanja odluče da budu u Beogradu, mogu da dobiju novac za smeštaj, a kao dokaz prilažu ugovor sa stanodavcem ili račun iz hotela. Oni koji iznajme stan dobijaju i novac za odvojeni život od porodice (40% prosečne plate).

 

Kompletan tekst pogledajte na sajtu CINS-a > > >

 Pogledajte izveštaj CINSA-a za poslanike grada Vršca na ovom linku > > >