Peti protest građana #1 od 5 miliona, održan je po vetrovitom i hladnom vremenu u petak 22. ferbuara u centru Vršca.

Okupljenim građanima najpre se obratila Danijela Marić:
Pet nedelja ovde pričamo o promeni sistema, o u ugušenoj demokratiji, o ucenama i autobusima, o medijskom mraku... Ovaj narod se na plaši više. Lift u Bolnici ne radi mesecima, naša hirurgija ne funkcioniše jer nema osnovnih sredstava za rad. Ovde je dogorelo. To naravno ne može da se čuje u Tvojim medijima. A njih pozdravljamo i poručujemo - istina koja nije izrečena u pravo vreme, gora je od laži.

Potom je govorio profesor muzike Milan Šumenković:
Ovo je potpuni raspad sistema. Svi smo na granici gladi... Ovi protesti su poslednja šansa da se nešto promeni u ovoj zemlji. Ovo je društvo obolelo od kancera. Mi smo zaboravili šta znači sloboda. Laura Kavaši je pretprošle godine uz podršku naroda procesuirala 600 korumpiranih političara. Zato što je imala podršku naroda.
U našim biračkim spiskovima je 1.764.000 pokojnih ljudi. I predata je krivična prijava u Tužilaštvu u Beogradu. Nama je prodata cela zemlja, pod plaštom nekih stranih investicija... A kao narod nestajemo. Genocid na našim narodom činimo mi što sve ovo dopuštamo. Ovde se vlada strahom, manipulacijama i lažima. Strah smo probili. Narode samo razmišljajte svojom glavom.
Ovo je najveće zlo koje nas je ikada snašlo. Treba da istrajemo. Niste sami.
Pre protestne šetnja gradskim ulicama nadahnuto je govorila i profesorka muzike Anica Arsić:
Ovom zlu moramo da stanemo na kraj. Ovde nikada nije bilo normalno. Hoću da svi živimo od svog rada, a ovde se čini da kao da je to nešto strašno teško. Mi smo zatočenici loših đaka. Što kaže Đorđe Balašević Dokle bre da nas voza zli čarobnjak iz Oza. A nije prvi...
Podrška Mariji Lukić iz Brusa koja je bila zlostavljana od predsednika opštine. Ne znam šta posle, ali znam da ovo zlo koje nam se nadvilo nad glavom moramo da srušimo.

Prilikom šetnje gradskim ulicama, protestanti su u vidu perfomansa ostavili poruke na ulazu u Gradsku kuću i ispred Dopisništva RTS-a u Vršcu.
Kako se moglo čuti, idućeg petka (1. marta) na protestu u centru grada, govoriće i pisac Marko Vidojković.