Moto Biskupijske sinode - Dobro nam je ovde! Lk 9.33
Aktivnosti Katoličke crkve

Prilično nezapaženo (naravno, za sve one koji nisu katolički vernici) na ovim prostorima prolaze aktivnosti Katoličke crkve, a posebno početak trogodišnje Biskupijske sinode, koju u Sinodskom Vesniku najavljuje (Vrščanima dobro poznati) Biskupski vikar Lalo Đuriš.

Izuzetno redak svečani trenutak se dogodio u životu naše Biskupije sedmog aprila ove godine, kada su se prvi put sastali Sinodski župni animatori u Zrenjaninu. Na kraju tog susreta naš Biskup i Sinodski savetnik iz Rumunije predstavili su Sinodski barjak, koji će od sada u svim našim crkvama stajati na vidljivom mestu kroz tri godine dok traje sinoda, da bi izvršila svoj zadatak, tj. da okuplja oko sebe, da hrabri i da vodi kroz naš sinodalni put – sa svojim motom i logom – kao što su nekada barjaci vodili hodočasnike kroz mukotrpan, daleki hod.

Naš sinodski put ovog proleća stiže na svoju prvu uzvišicu: počinju razgovori o sinodalnim temama (tj. javne debate – rekli bismo političkim žargonom). To je najlepši, najvažniji, najplodonosniji rad u Sinodskom procesu. Kao Sinodalni vikar od srca pozivam sve vas: mlade, srednju generaciju, starije da se na poziv vaših župnika odazovete i aktivno sudelujete na tim razgovorima. Kako je rekla teološka savetnica Sinode, ovo je takvo jedinstveno milosno vreme koje se više nikada neće ponoviti. Nemojmo izostaviti ovu izuzetnu priliku!

Mons. Đuriš Laslo, Biskupski vikar


A već u narednom - julskom broju, Laslo Đuriš objavljuje svoj prilog Biskupijskoj Sinodi. Tema su deca i mladi, toliko aktuelna priča pa je donosimo u izvornom obliku (pogledajte prilog).

 

Izvor: Zrenjaninska Biskupija

Attachments:
Download this file (O deci i mladima - Laslo Djuris.pdf)O deci i mladima - Laslo Djuris.pdf[ ]311 kB