Zahvaljujući projektu prekogranične saradnje sa mađarskom županijom Čongrad, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu dobio je sredstva za proizvodnju povrća u plastenicima koji će biti postavljeni na novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, i u srednjim poljoprivrednim školama u Futogu, Rumi i Vršcu.

Projekat pod nazivom “Inovacija poljoprivrede za obezbeđivanje rasta i zapošljavanja u prekograničnom regionu” finansira se u okviru IPA prekograničnog programa Mađarska – Srbija.

Njegova ukupna vrednost je 325.000 evra, a nešto više od 250.000 evra će biti namenjeno za Srbiju.
“Cilj ovog projekta jeste podsticanje agrarnog preduzetništva i obrazovanje nezaposlenog ruralnog stanovništva u povrtarskoj oblasti odnosno za povrtarske kulture. Izuzetno je značajna edukacija, obrazovanje i primena najnovijih metoda i inovativne tehnologije koje će biti primenjene u okviru ove proizvodnje povrtarskih kultura i podstiče se agrarno preduzetništvo”, rekla je Vidosava Enderić, ispred Fonda Evropski poslovi AP Vojvodina.
“Vrednost ovog projekta je oko 325.000 evra, međutim, daleko veća vrednost ovog projekta jesu demoplastenici koji će biti postavljeni u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, ali isto tako i u tri Poljoprivredne srednje škole, u Futogu, Rumi i Vršcu i na ovaj način mi želimo da motivišemo i edukujemo mlade poljoprivredne proizvođače da se bave poljoprivredom”, naveo je mr Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

Fotografija: Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo